Monday 2 March 2009

Izjava CIB Odboru za razvoj SAŠA regije

Civilna iniciativa Braslovče, 25.2.2009, Velenje

Odboru za razvoj SAŠA regije
Dr. Milan Medved in Srečko Meh, župan Mestne občine Velenje,

Izjava
Spoštovani,

Zahvaljujemo se za vabilo na srečanje predstavnikov gospodarstva, lokalnih skupnosti in poslancev SAŠA regije. V vabilu ste napovedali predstavitev postopka izvedbe in prikaz ovir pri načrtovanju DPN 3. razvojne osi ter ponovno kratko seznanitev prisotnih z razlogi za izbrano traso.
Glede na program izvedbe sestanka ni bilo predvideno soočenje strokovnih mnenj, za kar se vseskozi zavzemamo. S stališči, ki so predstavljena danes, smo bili seznanjeni že novembra 2007. Vendar vprašanja, in strokovni argumenti, na katere smo mnogokrat opozorili in na katera ni bilo odgovorov, še vedno ostajajo odprta.

Izjavljamo da:
• Trasa F2 Velenje-Šentrupert ne zadovoljuje kriterijem povezovanja gospodarstva, ne povezuje večjih mest; ne ubira tradicionalnih poti in kot taka NE BO SLUŽILA RAZVOJU VSEH REGIJ.
• Je trasa F2 Velenje-Šentrupert dražja za 140 mio EUR od trase Velenje - Arja Vas.
• Trasa F2 uniči prevelike površine najboljših kmetijskih zemljišč, uniči hmeljarsko tradicijo in edino možnost ekonomsko uspešnega kmetijstva. Ravno tako nedopustno poseže v prostor občine Braslovče.
• So študijo s traso F2 negativno ocenili uradni recenzenti MOP in DARS. Študija izvedljivosti, ki jo je izvedla Služba vlade za razvoj in evropske zadeve, je negativna. Potrjuje, da je F2 načrtovana v nasprotju z ugotovitvami prvotne, celovite študije 3. razvojne osi, ki posveča Velenju posebno pozornost.

Ugotavljamo da:

• da obstajajo krajše in cenejše trase Velenje – A1, ki ne uničijo tolikšnih površin kmetijskih zemljišč,
• da z izgradnjo teh tras nikakor ne bodo onemogočene obstoječe cestne povezave Velenja in s tem ne bo ogroženo velenjsko gospodarstvo;
• da je po »optimizaciji« tras zahteva po ponovnem vrednotenju še bolj upravičena – ne smemo pozabiti, da je šlo samo za 0,98%-no razliko v točkovanju.
• da trenutna trasa F2 upošteva samo interes Velenja in v celoti zanika potrebe gospodarstev Žalca, Celja in celotnega prostora Slovenije in kot taka ne zasluži naziv 3. razvojna os.


Menimo, da organizacija takšnih sestankov brez pravih argumentov ni prava pot, je še vedo v funkciji enostranskih odločitev, ki se ne ozira na potrebe drugih.

Potrebno je pristopiti k organizaciji soočenja strokovnih mnenj in argumentov VSEH ZAINTERESIRANIH, omogočiti enakopravno predstavitev vseh argumentov.

Da bo 3. razvoja os razvojna za vse, je potrebno variante ponovno in korektno ovrednotiti ter izbrati takšno traso, ki bo lahko sofinancirana s strani EU.

No comments: