Tuesday 7 July 2015

Pismo podpore: dr. Igor Šoltes, evropski poslanec

Prejeli smo pismo podpore dr. Igorja Šoltesa, evropskega poslanca in bivšega predsednika računskega sodišča. Pismo objavljamo v celoti.


Pismo podpore Civilni iniciativi Braslovče in Civilni iniciativi Šmartno ob Paki

Spoštovani,

Marca letos je bil sprejet sklep o umeščanju hitre ceste na traso F2-2. S tem bi dobesedno povozili vsaj 113 hektarjev kmetijskih zemljišč ter prizadeli vsaj 30 kmetij. Traso se izbira že več kot desetletje, preverjenih je bilo šest različic, v tem času pa je bilo prikazanih na desetine argumentov za in proti vsake posamezne variante in organiziranih mnogo protestov ter obiskov visokih predstavnikov.

Kmetijska, gradbena in prometna stroka so vsaka po svoje dokazovale, da je sedanja predlagana trasa predraga ter škodljiva za dragocena kmetijska zemljišča in tudi neutemeljena s prometnega vidika. Dejstvo je, da gre po dostopnih podatkih za najdražjo predlagano različico, po oceni Ministrstva za okolje in prostor bo stala okrog 314 milijonov evrov, po navedbah civilne iniciative Braslovče pa skoraj pol milijarde evrov. Postavlja se vprašanje, kateri oziroma čigavi interesi so zastopani, in kateri povsem spregledani ter morda tudi namenoma prezrti.

Zaskrbljujoč je predvsem podatek, ki ga je nedavno navedel predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič, da je v Sloveniji na prebivalca le še 800 kvadratnih metrov kmetijskih zemljišč, kar je najmanj v Evropi. Vemo, da je stopnja samooskrbe v Sloveniji že tako nizka, navedena trasa pa bi položaj še poslabšala. Nič bolj razveseljive niso navedbe predsednika sindikata kmetov Antona Medveda, da je bilo v času Marije Terezije milijon hektarov obdelovalnih kmetijskih površin, danes jih je v Sloveniji le še 470.000 hektarov.

Nikakor ne nasprotujemo razvoju prometne infrastrukture, ki je nujna za gospodarski razvoj in povezavo Koroška-Velenje, a potrebno je trajnostno prostorsko načrtovanje in premišljeno umeščanje v prostor ob varovanju naravnih virov, posebni skrbi za vodovarstvena območja in najboljša kmetijska zemljišča. Spomnil pa bi, da smo ob obisku predvidene trase skupaj s tremi pristojnimi ministri leta 2011 dorekli, da utemeljenost te trase preveri z vseh opisanih vidikov strokovna neodvisna komisija, ki je, kot je znano, končala svoje delo in izdala poročilo, ki ni bilo naklonjeno izbiri te trase. Prav bi bilo, da bi bilo to poročilo javno in bi ga »potegnili iz predala« ter z argumenti soočili sedanje odločevalce. Ob vsem tem pa je nujno zagotoviti transparentno, učinkovito in racionalno porabo javnih sredstev ter zagotoviti ustrezen nadzor nad njihovo porabo.

S spoštovanjem,
Dr. Igor Šoltes

Evropski poslanec
Ljubljana, 5. 7. 2015

Kdor podpira CI Braslovče, naj pritisne gumb podpiram.

No comments: