Thursday 9 July 2015

Izjava za javnost ob stališčih MOP

Včerajšnje izjave predstavnice MOP-a ga Barbare Radovan kot reakcija na protest civilnih iniciativ in predajo peticije Vladi RS, glede postopka umeščanja trase hitre ceste od Velenja do avtoceste A1 so zopet naravnane v korist velenjskega lobija. Izjave so strokovno netočne in zavajajoče.

MOP je pri umeščanju v prostor skladno z predpisi že v fazi izbora variant tras dolžan imeti cene posameznih variant na istem, to je primerljivem nivoju obdelave. MOP se – nasprotno - sedaj izgovarja, da cen nima in to celo uporablja kot argument za umestitev daleč najdražje in najmanj učinkovite trase. Spomnimo, trasa F3b je bila leta 2013 pripravljena za javno razgrnitev, do 18. marca 2015 pa je bil MOP dolžan voditi postopek umeščanja te trase.

Izjave razgaljajo namerno zavajanje in so zrele za ovadbo. Še posebej, ker je pred leti od vlade imenovana medresorska delovna skupina pokazala na netransparentno vrednotenje in je vladi predlagala spremembo zakonodaje glede vrednotenja.

Včeraj smo pri kmetijskem ministru izvedeli, da je MKGP skupaj s strokovnjaki iz Biotehnične fakultete, že dolgo nazaj, pripravil nova merila za vrednotenje kmetijskih zemljišč, ki pa so ostala v predalih MOP-a. Izgleda da zpet gre za namerni manever MOP-a, da bi umestil za Slovenijo nespametno in potratno traso na podoben način, kot je deloval velenjski lobi v primeru TEŠ 6.

Kdor podpira CI Braslovče, naj pritisne gumb Podpiram in podpiše elektronsko peticijo.

No comments: