Friday 17 July 2015

Prometej.eu: Resničnost tretje razvojne osi

Serious Money
Serious Money (Photo credit: Wikipedia)
Na blogu prometej.eu je objavljen članek, ki govori o DARS-u in o načinih financiranja novih projektov. Avtor se sprašuje, od kod bi se 3. razvojna os financirala po zadnjih statusnih spremembah.

Izvleček, ki govori o financiranju:

Javna sredstva niso več vir financiranja avtocest, ker so vir po 11. čl. zakona o Darsu le: cestnine in drugi viri trženja avtocest, najeti krediti, sredstva zbrana z izdajo dolžniških vrednostnih papirjev in drugi viri, ne vemo pa kateri.

Cestnine in drugi viri trženja avtocest so po tem, ko Dars plača koncesnino državi kot investicijski vir dejansko zanemarljivi. Plačana koncesnina je namenski vir proračuna, ki je rezerviran za odplačilo že najetih kreditov. Kateri so drugi viri trženja in kakšni so – ni znano, verjetno pa gre za razne najemnine iz najema nepremičnin na počivališčih ter trženja optičnih vodov. Najeti krediti so do sedaj bili najeti z garancijo Slovenije. Ker to ni več predvideno, lahko Dars najame kredite in izdaja dolžniške papirje le na podlagi instrumentov zavarovanj, kot je na primer hipoteka ali zastava bodočih prilivov. Toda 17. čl zakona o Darsu obremenjevanja Darsovega premoženja izrecno prepoveduje. Bodoče cestnine pa so že zastavljene za odplačilo že najetih kreditov in to verjetno še za kakšnih 40 ali več let.

Ker zakon ne pove, kateri so drugi viri, ne moremo preverjati njihove realnosti, lahko pa domnevamo, da drugih virov pravzaprav ne bo, saj če bi bili, bi jih zakon opredelil.
Članek preberite tu:
http://prometej.eu/2015/07/16/resnicnost-tretje-razvojne-osi-ni-neumen-kdor-ne-zna-brati-pac-pa-je-bedak-kdor-misli-da-je-vse-res-kar-kdo-napise/.

Kdor podpira CI Braslovče, naj pritisne gumb podpiram.

No comments: