Wednesday 8 July 2015

MOP vozi v napačno smer

Ljubljana, 8.7.2015 - MOP ni preklical 2. javne razgrnitve 3. razvojne osi med Velenjem in AC A1, zato je Civilna iniciativa Braslovče (CIB) na Vlado naslovila peticijo, v kateri opozarja na dejstva in poziva na soočenje argumentov.

Od nerazumne odločitve vlade 18. marca 2015, da Tretjo razvojno os iz trase F3b (Podlog) prestavi na F2-2 (Šentrupert), je CIB že 4-krat opozoril na spornost odločitve po štirih vidikih.

Prometni: Trasa F2-2 je najbolj odmaknjena od prometnih tokov med Velenjem in Celjem, Ministrstvo za infrastrukturo ve, da je trasa slaba (Studio ob 17h, link, 19:25).
Okoljski: Trasa F2-2 uničuje 116 ha najboljših kmetijskih površin, ki jih imamo najmanj v EU, F3b pa 1 ha zaščitenega območja, ki jih imamo največ v EU.
Prostorski: Trasa F2-2 nasprotuje Strategiji prostorskega razvoja Slovenije, ker najslabše povezuje Velenje in Celje.
Ekonomski: Trasa F2-2 je s stroški financiranja 70 mio dražja od F3b, ki je najcenejša, obe se pa se priključujeta pred Gorenjem. F2-2 za povrh uničuje še izvozno naravnano kmetijsko panogo.

Študija vrednotenja ima napake, ki jih je že leta 2011 ugotovila vladna komisija (link), sedaj pa so znane še nova dejstva (Novelacija prometnega modela, link). Ministrstvo smo na ta dejstva od aprila do danes opozorili že 4-krat. Omejitev na trasi F2-2 je 116 ha kmetijske zemlje, ki ga zagovarja cel resor kmetijskega ministrstva, omejitev na trasi F3b pa je 1 ha mokrišča, ki ga ščiti občinski odlok (link)?!

S peticijo opozarjamo Vlado Republike Slovenije, z dr. Mirom Cerarjem na čelo, na preverljiva dejstva. Slovenija se je pri evropskih inštitucijah v zadnjem času osramotila zaradi TEŠ6 in 2. tira, zato ne dovolimo nove blamaže. Zahtevamo ustanovitev nove medresorske delovne skupine, ki bi opravila delo usklajevanja namesto MOP.

Civilna iniciativa Braslovče

Uredniška vprašanja na cibraslovce@gmail.com
Civilna iniciativa Braslovče
P.p. 23
3314 Braslovče
http://cibraslovce.blogspot.com
Kdor podpira CI Braslovče, naj pritisne gumb Podpiram in podpiše elektronsko peticijo.

No comments: