Tuesday 21 April 2015

Prispevek podpornika: Ugrabitev zemlje je enaka ugrabitvi države, oz. je njena posledica

Franklin Delano Roosevelt in 1933
Franklin Delano Roosevelt in 1933 (Photo credit: Wikipedia)
Ponovna umestitev avtoceste 3RO na odsek F2-2 je veliko negativno presenečenje letošnje pomladi. Očitno sta Bojan Kontič, član sveta SD in Andreja Katič, podpredsednica DZ zavohala priložnost, da zajahata svojega starega konja. Nekoč sta bila Kontič in Katičeva pobudnika civilne iniciative za to traso. Čeprav sta oba politična funkcionarja, sta bila na čelu civilne iniciative, kar je možno samo v državi Sloveniji, v kateri so poteptani vsi kriteriji, kaj je prav in kaj narobe. Dejana Židana, ki je nekoč odločno nasprotoval tej trasi pozivamo, da drži besedo in ne poklekne pred šaleškim lobijem. Cilj te trase je izgradnja nove »provizijske« premogovne avtoceste, po kateri se bo za masten denar vozil premog v Velenje.
To najbolj noro varianto si lahko izmislijo samo ljudje, ki si domišljajo, da niso odgovorni nikomur in jim je oblast zlezla v glavo. Žal so volivci nasedli in jim dali toliko moči, da v novi koaliciji, ki se smatra za socialno in zmerno, izposlujejo najbolj nesocialne in najbolj nezmerne rešitve.
Nova cesta bo namenjena uvozu premoga iz Indonezije. Kamionski prevozi, za katere bomo plačevali, ne samo dražjo in umazano elektriko iz TEŠ6, pač pa še dodatno transportno onesnaževanje, kar nas bo uvrstilo na nivo kitajskega onesnaževanja okolja. Scenarij te operacije pa je po do sedaj znanih podatkih sledeč: Luko Bakar so pred kratkim poglobili in povečali za prevzem razsutega tovora. Premogovni prometni veletok bo potekal po cesti Rijeka-Karlovac, preko Bele krajine, Dolenjske in Zasavja vse do Šentruperta na traso F2-2. Varianta prevoza premoga preko Luke Koper zaradi premajhnih kapacitet in odsotnosti železniških kapacitet pa ni realna.
Zdaj so Šaleki prek vlade ta skrbno skrivani načrt končno obelodanili in ga hočejo tudi uresničiti! Ne dopustimo, da se ta rjavo črni scenarij uresniči, kajti ta scenarij je dolgoročno hujši od samega projekta TEŠ6.
Na koncu bo umestitev trase - kot kmetijski minister - moral odobriti sam predsednik SD Dejan Židan, zato ga pozivamo, da se javno postavi na stran kmetijske zemlje in njenih prebivalcev in ne izda soglasja. Še je čas, čeprav premogovni lobi dela vse, da se nadaljuje logika TEŠ6, to je politika izvršenih dejstev, nasprotnike te trase pa se utiša. Sicer pa ne gre samo za zemljo. Ugrabitev zemlje je enaka ugrabitvi države, oziroma je njena posledica.
D. Roosevelt je nekoč zapisal: »Država v kateri so pokvarjenci bolj glasni kot pošteni ljudje, je izgubljena.


Ljubljana, 20.04.2015 DavkoPlacevalciSeNeDamo Vili Kovačič, državljan K.

No comments: