Thursday 23 April 2015

Poziv javnosti in Vladi Republike Slovenije

Danes v Braslovčah ob dnevu zemlje - 22. Aprila 2015 protestni zbor: občani Braslovč, občani
Šmartnega ob Paki in drugi dobromisleči zbrani na protestu proti odločitvi Vlade, ki je traso 3. razvojne osi med Velenjem in avtocesto A1 vrnila na slabo varianto F2-2 poziva vlado da svojo odločitev spremeni.

Na ta dan moramo našemu “zelenemu planetu” izkazati spoštovanje in željo po tem, da ohranimo čim večji del zares zelenega. Potek hitre ceste na relaciji Velenje - Šentrupert je s tega stališča povsem neustrezen, saj obstajajo cenejše, krajše in celostno boljše možnosti.

Trasa hitre ceste mimo Braslovče ni le ekološko nesprejemljiva, temveč je sporna tudi iz prometne učinkovitosti, je ekonomsko potratna in ne povezuje Celja in Velenja. Na boljše variante med Velenjem in avtocesto A1 že od leta 2007 opozarja Civilna iniciativa Braslovče (CIB), čimer so doslej pritrdili minister za okolje in prostor, minister za kmetijstvo, predsednik Računskega sodišča, dekan in prodekanja Biotehniške fakultete, cestni in prostorski strokovnjaki, poslanci in drugi.

Od zadnje študije iz lanskega leta (PNZ, 2014), ko so strokovnjaki ponovno odsvetovali zahodno traso F2-2 so vse okoliščine ostale nepremenjene, Vlada pa se je marca na seji vlade vdala političnim pritiskom iz Velenja, ki Sloveniji vsiljuje svoje želje na račun ostalih podobno kot je bilo pri TEŠ 6. Z marčevskim dejanjem so razkrili razloge ponovnega poizkusa umestitve trase F2-2. Očitno ni osrednji motivi navezati Gorenje, ker to zagotavljata vsaj dve trasi.

Ali želijo na račun Slovencev, Braslovčanov in ostalih davkoplačevalcev reševati nasedle zemljiške špekulacije povezanih oseb ali pa je vmes kakšna druga sporna energetska investicija?

V CIB nasprotujejo izbiri trase F2-2, ker je ta trasa najdražja izmed možnih. Če bi jo zgradili bi bil to najdražji odsek hitre ceste v zgodovini Sloveniji. F2-2 med vsemi variantami uniči daleč največ obdelovalne zemlje, saj velik del odseka od Šentruperta do Velenja poteka preko najboljših kmetijskih zemljišč z obsežnim namakalnim sistemom. Na 113 hektarih izgubljenih kmetijskih zemljišč bi lahko pridelali za 1 milijon hlebcev kruha na leto. Priključevanje hitre ceste na avtocesto pri Šentrupertu je od Celja najbolj odmaknjena varianta, ki bi po nepotrebnem podaljševala pot med regijskima središčema Velenje-Celje in ne bi rešila prometa na tej relaciji. Prometna študija PNZ iz leta 2014 ugotavlja da je 2/3 prometa v smeri Celja da bo tam ostal tudi če bi zgradili zahodno varianto trase.

Trasa mimo Braslovč je zapravljanje denarja. Med Velenjem in avtocesto A1 obstajajo bistveno cenejše, krajša, prometno učinkovitejše in za kmetijstvo ugodnejše variante trase, ki povezuje Velenje s hitro cesto na isti točki pred tovarno Gorenje. Trasa F3b na Podlog se izogne Ponikovskemu krasu in hiši znanega politika. Stroka, ki jo je umestila, je ponosna nanjo.

Ta protestni zbor sprašuje vlado ali je rak koščičar bolj pomemben kot en milijon hlebcev kruha?

Ta zbor meni, da je zdaj čas za pametno rešitev, ker smo zadolženi do vratu in ker EU ne sofinancira novih cestnih projektov predvsem pa ne takih, ki se ne bodo sami odplačevali z pobranimi cestninami.

Prebivalcem iz Koroške sporočamo, da je njihova zahteva po cesti razumna vendar po trasi, ki je za vse sprejemljiva in smo jo finančno zmožni zgradit.

Svetovni dan zemlje bo dobil svoj pomen, ko bodo okoljska in ekonomska dejstva imela prednost pred posameznimi lobističnimi skupinami in ko si vprašanja ali graditi cenejše, krajše in okolju sprejemljivejše variante, sploh ne bo potrebno več zastavljati.

Kdor podpira CI Braslovče, naj pritisne gumb Podpiram

No comments: