Saturday 10 November 2007

Odprto pismo županu in svetnikom Občine Braslovče

Spoštovani gospod župan Marko Balant, cenjeni svetniki občinskega sveta Občine Braslovče!


Kljub temu da v civilni iniciativi za kvaliteto življenja v občini Braslovče verjamemo, da boste s pomočjo argumentov uspeli trezno razmisliti in izglasovati odgovorno odločitev, ki bo koristna za celotno občino Braslovče in v interesu večine njenih prebivalcev, vseeno čutimo dolžnost, da vas glede na zadnje dogodke vendarle pozovemo k razmisleku in odgovornemu ravnanju.

Vaše oklevanje o odločni zavrnitvi trase hitre ceste skozi teritorij občine Braslovče namreč kaže, da v občinskem svetu oklevate ter iščete morebitna opravičila in razlage k temu, da bi občina in občani Braslovč plačali novi davek za razvoj cestne infrastrukture v regiji. Občina Braslovče je namreč doslej že donirala veliko nenadomestljivih resursov – kmetijskih zemljišč za t.i. nacionalne interese, predvsem ko imamo v mislih urejanje cestne infrastrukture – trasa avtoceste Maribor –Ljubljana teče namreč tudi skozi občino Braslovče, prav tako teče skozi občino Braslovče velik del trase primarnega plinovoda.

Odločno podpiramo vse infrastrukturne projekte, ki občini Braslovče in občanom prinašajo koristi, hkrati pa prav tako odločno zavračamo vse tiste, ki občini in občanom Braslovč prinašajo škodo in trajno izgubo kvalitete življenja na račun krajev in projektov, s katerimi nismo v ničemer povezani in od katerih tudi v prihodnosti ne bomo imeli nobenih koristi, razen dejstva, da bomo živeli v bolj onesnaženem okolju zaradi bistveno povečane količine izpušnih plinov, da bomo priča povečanem hrupu, ki ga v sedanje podeželsko okolje prinaša povečan tranzitni promet, da bomo občani še bolj izpostavljeni z vidika cestne in prometne varnosti in da bodo turisti, ki so se sedaj še ustavili ob naših kulturno zgodovinskih in turističnih znamenitostih poslej prepoznali občino Braslovče kot kraj, znan po morebitno lepo urejenih sanitarijah na poti v drugo turistično destinacijo v zgornje savinjski dolini.

Sedanji projekt izgradnje nove hitre ceste, ki bi občino Braslovče ponovno razklal na dvoje, presega vse opcije gospodarnega in odgovornega obnašanja do naše sedanjosti in prihodnosti.

Zaradi tega ne razumemo, zakaj se ni občinski svet pod vodstvom župana Marka Balanta že v dosedanjih obravnavah odločno zavzel za interese občine in občanov Braslovč in takoj zavrnil rešitev, ki bi traso hitre ceste skozi Šaleško dolino speljala v smer družbeno in krajinsko sprejemljivih rešitev. Občani ne razumemo samozadostnosti, s strani volivcev izvoljenih občinskih predstavnikov, ki vam ne pride na misel, da bi v roku, v katerem naj bi sprejeli usodno odločitev organizirali javno obravnavo, poiskali stik z občani, jim predstavili morebitne prednosti oz. slabosti predvidenega projekta z vidika občanov in občine Braslovče, dolgoročne vplive in posledice ter nenazadnje povprašali za mnenje tiste, katere zastopate in v interesu katerih naj bi delovali v občinskih organih upravljanja. Namesto tega pa še vedno razpravljate o varianti, ki lahko ne samo škodi občini in občanom Braslovč, ampak tudi zavre naš nadaljnji razvoj. Ceste namreč tudi v Sloveniji gradimo zato, da povezujejo in ne razdvajajo. Zato apeliramo na racionalno in odgovorno odločanje v občinskem svetu, ki bo v duhu interesov občine in občanov Braslovč.

Še vedno namreč verjamemo, da je v občinskem svetu toliko sposobnosti, razmisleka in toliko odgovornosti do svojih sokrajanov in soobčanov, ki nas spoštovani svetniki pri tovrstnem odločanju predstavljate in zastopate na podlagi volilnih rezultatov, da boste nemudoma in odločno zavrnili možnosti izgradnje trase hitre ceste na način in v smeri, ki bi Braslovče za vedno razklala na dvoje, njenim prebivalcem pa uničila življenjsko okolje ter možnost nadaljnjega razvoja. Odločno smo proti hitri cesti tudi zato, ker bi uničila naše kmetijske, krajinske, turistične in druge gospodarske ter razvojne potenciale.

Ter predvsem in tudi zato, ker kljub skrbni analizi ne moremo odkriti katere so tiste prednosti predlagane trase hitre ceste skozi občino Braslovče, ki bo občanom in občini Braslovče zagotovila prednosti pred ostalimi na področju prihodnjega razvoja z vidika boljše kvalitete življenja vseh občanov, sedanjih in bodočih.

Spoštovani gospod župan in svetniki občinskega sveta Občine Braslovče,

pozorno bomo spremljali nadaljnji potek dogodkov, povezan s to tematiko, in v primeru nadaljnjega izigravanja našega zaupanja s strani izvoljenega župana in občinskih svetnikov ustrezno ukrepali z zakonsko predvidenimi in dovoljenimi sredstvi. Pri svojem odločanju imejte v mislih predvsem dejstvo, da glasujete in sprejemate odločitve v imenu več kot 5000 občanov občine Braslovče, ki so vam na volitvah zaupali mandate v upanju in prepričanju, da ste zrele osebnosti za sprejem pomembnih strateških odločitev za prihodnost občine in kvaliteto življenja občanov v občini Braslovče na podlagi argumentov in ne na podlagi raznih političnih pritiskov in morebitnih osebnih koristi.

Civilna iniciativa Braslovče

Braslovče, 6.11.2007

No comments: