Friday 23 November 2007

Zahvala za zavrnitev predlagane trase hitre ceste

Spoštovani člani Občinskega sveta Braslovče,

Spoštovani župan g. Balant,

Zahvaljujemo se vam za Vašo odločitev za zavrnitev predlagane trase hitre ceste skozi Občino Braslovče.

Cenimo tudi Vašo odločitev, da ste prisluhnili upoštevali glasove in želje nas krajanov. Zavedamo se, da je bila dilema težka in da zavrnitev trase marsikje ne bo sprejeta z naklonjenostjo.

Ob tem želimo, da svojim sogovornikom na državnem nivoju ali v sosednjih občinah pojasnite, da prebivalci Braslovč ne zavračamo trase hitre ceste zaradi tega ker »gre čez naša dvorišča in vrtove«, pač pa v prepričanju, da je možno umestiti hitro cesto v prostor med Velenjem in Savinjsko dolino na način, ki bi v bistveno manjši meri prizadel okolje zemljišč in druge naravne vire, manj ločil prebivalce, v mnogo manjši meri degradiral prostor obenem pa omogočil krajšo in hitrejšo povezavo Velenja in Koroške z Osrednjo Slovenijo.

Znano je, da tisto, kar se danes zdi najcenejša investicija jutri zanamci zelo drago plačujejo v obliki rente onesnaženega in degradiranega okolja. Slovenija je revna s prostorom in z naravnimi viri, posebej kmetijskimi. Dobro gospodarjenje s prostorom je le tako, ki ustvarja razvojne možnosti IN ki dolgoročno ne predstavlja takšnega bremena kot bi bila hitra cesta po sredini doline Občine Braslovče.

Zavedamo se, da je bivanje v bližini glavnih prometnih povezav lahko velika prednost. Zato želimo, da načrtovalci čim prej ponovno ovrednotijo ostale možne trase s pomočjo dodatnih okoljskih kazalcev in naravoslovnih strok ter tako omogočijo Korošcem in Velenjčanom nove razvojne možnosti.

Civilna iniciativa Občine Braslovče

No comments: