Wednesday 28 November 2007

Povzetek stališč in sklepi s sestanka Parižljanov 16.11.2007

POVZETEK STALIŠČ IN SKLEPI S SESTANKA PARIŽLJANOV do predvidene trase hitre ceste in priključka na hitro cesto v Parižljah,

z dne 16.11.2007

Lista prisotnih je bila predana predstavniku Civilne iniciative Braslovče g Žanu Pižorn.

Po vsestranski in temeljiti obravnavi predvidene umestitve trase hitre ceste skozi občino Braslovče smo krajani Pariželj soglasno sprejeli naslednja stališča in sklepe:

V celoti podpiramo Izjavo za javnost Civilne iniciative Braslovče o umestitvi hitre ceste skozi občino Braslovče z dne 06.11.2007.

Ne nasprotujemo gospodarskemu razvoju. Prepričani pa smo, da je predlagana trasa hitre ceste morda trenutno res najcenejša, njen negativni dolgoročni vpliv na našo občino pa tako velik, da je ob upoštevanju dolgoročnega negativnega vpliva ta trasa gotovo najdražja med predlaganimi možnostmi. Hitra cesta se v prostor umešča za stalno in ne samo za razdobje ene vlade'ali ene generacije, zato mora biti izbira trase utemeljena s strokovnimi kratkoročnimi in dolgoročnimi kriteriji, ki jih morajo sprejeti tudi prizadeti, tj. prebivalci, saj bo takšna ali drugačna odločitev vplivala tudi na potomce.

V celoti se ne strinjamo z argumentacijo župana, ki zagovarja predlagano varianto trase skozi občino Braslovče, ko prikazuje kaj vse nam bo hitra cesta prinesla in kaj vse bomo v primeru potrditve predlagane trase iztržili od države. Temeljni dejavniki razvoja so ljudje. Večino stvari, ki jih navaja župan, bi že lahko imeli, če bi se ustrezno angažirali tako kot so se v nekaterih sosednjih občinah, ki nimajo nič boljših pogojev od naše. Razvoj zahteva od ljudi veliko volje, skupnih naporov in interesov ter včasih tudi odrekanja. Če tega v bodoče ne bo več kot doslej, hitrejšega razvoja v našo občino tudi hitra cesta ne bo prinesla.

V čim večjem številu se moramo udeležiti Zbora občanov za območje občine Braslovče, ki bo v ponedeljek 19.11.2007 v Kulturnem domu Braslovče. Na tem zboru moramo predstaviti in zagovarjati naša stališča.

V četrtek, dne 22.11.2007, ko bo občinski svet občine Braslovče glasoval ali bo podprl predlagano varianto hitre ceste ali ne, moramo biti prisotni pred poslopjem občine v čim večjem številu. Občinski svetniki bodo tako težko glasovali proti volji občanov, ki jih v občinskem svetu zastopajo. Spremljati moramo, kako bo glasoval vsak občinski svetnik posebej in tudi župan. Na današnjem sestanku prisotna svetnika Marija Marovt in Bogdan Trop sta javno izjavila, da bosta glasovala proti predlagani varianti.

V kolikor bo občinski svet podprl predlagano varianto, bomo ponovno organizirali sestanek krajanov Pariželj v petek, dne 23.11.2007 in se dogovorili o nadaljnjih aktivnostih.

Parižlje, 16.11.2007

Zapisal:Andrej Čulk

No comments: