Thursday 7 April 2011

Civilna iniciativa Braslovče dokazala pravilne podatke

V torek, 5. aprila 2011, je na podlagi dogovora ministra za okolje in prostor ter ministra za kmetijstvo v prostorih Ministrstva za okolje in prostor potekal sestanek v zvezi s pripravo državnega prostorskega načrta za državno cesto med avtocesto A1 in Velenjem. Glavni namen je bil, da se razjasnijo razlike glede podatkov o poseganju načrtovane ceste na kmetijska zemljišča na severnem delu 3. razvojne osi - trasa F2-2.

Na sestanku so prisotni strokovnjaki soočili podatke. Ugotovili so, da bi bilo že v fazi izbora najbolj primerne trase možno narediti natančno primerjavo uničenih kmetijskih zemljišč na vseh obravnavanih variantah, saj so bili na voljo natančni izhodiščni podatki. Delo je bilo v tej fazi slabo opravljeno.
Nihče od prisotnih strokovnjakov ni oporekal izračunu površin uničenih kmetijskih zemljišč, ki ga je pri strokovnjakih naročila Civilna iniciativa Braslovče. Številka, ki jo je posredovala Civilna iniciativa Braslovče, t.j. 78 ha zemljišč, je točna. To je kar 4x več, kot je prejšnji teden zatrjeval minister Žarnić in kot je zapisano v drugem okoljskem poročilu, ki je del postopka priprave DPN.
CIB je še opozorila, da je potek trase na relaciji Velenje - Šentrupert neustrezen iz regionalnega stališča in prometne učinkovitosti, poleg tega bi to bili daleč najdražji kilometri cest v Soveniji.
Glavni projektant je nakazal, da bi bila najbolj ugodna sredinska varianta, kot jo je v fazi izbora tras že priporočala cestograditeljska stroka.
Ministra Židan in Žarnić sta potrdila, da se zaradi vseh navedenih argumentov oblikuje medresorska skupina za revizijo, ki bo svoje delo predstavila približno v dveh mesecih.
Minister Židan je za zaključek dejal, da se ne strinja z izsiljevanjem odločitev z metodo izvršenih dejstev in sklicevanjem na pretekle odločitve.

-
Vir iz 24ur.com: http://cibraslovce.blogspot.com/2011/04/iz-24ur-nove-gradnje-nove-tezave.html
Podpri prizadevanja Civilne iniciative Braslovče in pritisni gumb Podpiram. 

Enhanced by Zemanta

No comments: