Monday 4 May 2015

Civilna iniciativa Braslovče
Franc Kralj
Rakovlje 19
3314 Braslovče

Prof.dr. Miro Cerar
Predsednik Vlade Republike Slovenije

Braslovče, 29. april 2015

Zadeva: Argumenti proti izgradnji trase F2-2 hitre ceste 3. RO Velenje – A1-Šentrupert

Spoštovani g. predsednik Vlade RS,

prilagamo povzetek ugotovitev uradne študije vrednotenja poteka tras hitre ceste 3. RO Velenje – A1, ki so jo izdelali načrtovalci prometne infrastrukture, naročila in financirala pa Republika Slovenija. Ugotovitve obravnavajo šest različnih vidikov; in sicer: okoljski, prostorski, funkcionalni prometno ekonomski, sprejemljivosti v lokalnem okolju ter skupno oceno.
V nasprotju z ugotovitvami te študije je Vlada RS v marcu 2015 ponovno potrdila prej ovrženo traso F2-2, ki je v študiji bistveno slabše ocenjena in dokazana kot manj ustrezna oz. kot navaja besedilo »Ni najboljša v nobenem kriteriju. Odklonjena je bila tudi s strani vseh revidentov (razen enega)«. F2-2 je ocenjena na 814,7 Mio € (celota Slovenj Gradec – A1).
Istočasno je Vlada RS (kot slabšo!) zavrnila že sprejeto optimizirano varianto trase F3b-opt, ki, kot navaja študija, »v največji možni meri zadošča prometnemu kriteriju in kriteriju porabe kmetijskih obdelovalnih površin. Prometno oskrbi nov prostor, območje južno od mesta Velenje (priključek Velenje-jug) in s priključno cesto v vzhodni del mesta izboljša prometne razmere tudi za uporabnike, ki HC ne bodo uporabljali. Usklajena je tudi z vplivi na okolje, kar pomeni, da so ti vplivi zmanjšani pod želeno mero.« Izgradnja  F3b je  ocenjena na 761,03 Mio € oz. kot navaja študija »F3b-opt se po grobih izračunih kaže kot znatno cenejša od izbrane F2-2.«
Razlika v ceni torej znaša  53,67 Mio €, pri čemer še ni upoštevan strošek kmetijske infrastrukture  in prava cene namakanih in najboljših kmetijskih zemljišč, ki bi jih povozila F2-2.
Študija v celoti potrjuje znane argumente Civilne iniciative Braslovče (CIB). Ponosni smo, da vsa leta nasprotovanja trasi F2-2 gradimo na strokovnih informacijah. In zaskrbljeni, ker država ne upošteva ugotovitev lastnih strokovnjakov in študij, ki jih je sama naročila.

Spoštovani g. predsednik Vlade RS,
mnenja smo, da je potrebno upoštevati ugotovitve stroke in predlagamo, da Vas korektno seznanijo z ugotovitvami študij, s primerjavo pozitivnih in negativnih dejstev posameznih tras ter realnimi ocenami stroškov. Prepričali se boste, da je bila odločitev Vlade RS o ponovnem izboru F2-2 pred F3b slaba in potratna.
Upravičeno menimo, da bo Vlada RS ob razgrnitvi načrtov izgradnje hitre ceste traso F2-2 zelo težko zagovarjala kot najboljšo in racionalno odločitev.

Ne samo CIB, tudi davkoplačevalci zahtevamo, da so odločitve v tako pomembnih in dragih investicijah stroškovno racionalne in prostorsko trajnostno naravnane s posebnim poudarkom na varovanju najboljših kmetijskih zemljišč. Zahtevano jasen odmik od slabih praks izgradnje avtocestnega omrežja, ki so Slovenijo v veliki meri pripeljali v stanje v katerem je.

Obveščamo Vas, da bomo še naprej zahtevali strokovno in odgovorno odločanje in s priloženimi materiali seznanili javnost in medije.

S spoštovanjem,
Civilna iniciativa Braslovče
za: Franc Kralj

Besedilo je navedeno tudi tukaj, dodana pa je še priloga.

Kdor podpira CI Braslovče, naj pritisne gumb Podpiram.

No comments: