Tuesday 22 November 2011

V civilni iniciativi Braslovče ponovno opozorili na neučinkovit in predrag odsek hitre ceste Velenje - Šentrupert

Tokrat so na sestanku v Braslovčah argumentom civilne iniciative prisluhnili predstavniki SMS-Zeleni. Pritrdili so izjavam civilne iniciative, da je predlagani odsek hitre ceste mimo Braslovč slaba rešitev, saj ne bi zagotavljal učinkovitega servisiranja prebivalstva in gospodarstva ob tretji razvojni osi, za kar bi bilo ustrezneje izbrati povezavo Velenje – Arja vas. Tako bi tudi ohranili 100 ha kakovostnih njiv v Savinjski dolini, preko katerih je predvidena sedanja trasa, in žrtvovali manj vredne kisle travnike ter gozd skozi Ložniško gričevje. 

Ob omembi cene 14-kilometrskega odseka mimo Braslovč, katera je sprva znašala 198 milijonov, bila letos »povišana« na 380 milijonov, ob upoštevanju vseh tveganj pa bi presegla 450 milijonov, je ekonomist Vili Kovačič podal primerjavo z izsiljeno postavitvijo dodatnega bloka TEŠ6, ki se je od začetnih 600 milijonov podražil že na milijardo in pol! Poslanec in kandidat  stranke Andrej Magajna je opozoril, da je v obeh primerih mogoče zaslediti vzorec, po katerem se skuša prikazati oba projekta kot »že zgrajena« in to ne glede na ceno, čeprav bi lahko izbrali mnogo cenejše možnosti, kot sta trasa Velenje - Arja vas in optimizacija blokov 4 in 5. 

V času krize in povečevanja državnega dolga bi tako potratna projekta še dodatno obremenila davkoplačevalce, zato naj se pri tem država odloči po načelu dobrega gospodarja in izbere učinkovitejše rešitve in premišljene investicije, je bil zaključek srečanja.  
Enhanced by Zemanta

Tuesday 15 November 2011

Iz Siola: V Braslovčah o tretji razvojni osi


Civilna iniciativa Braslovče je v sodelovanju z občino Braslovče pripravila okroglo mizo o umeščanju odseka tretje razvojne osi med avtocesto A1 in Velenjem ter njenih vplivih na okolje in prostor. 


Kdor podpira CI Braslovče, naj pritisne gumb Podpiram.

Tuesday 8 November 2011

Poročilo o okrogli mizi v Braslovčah, 8.11.2011

Civilna iniciativa Braslovče je v prostorih občine Braslovče pripravila okroglo mizo na temo umeščanja 3. razvojne osi v prostor. Glavna gosta okrogle mize sta bila dr. Dušan Plut, geograf in okoljevarstvenik ter dr. Borut Vrščaj, agronom in strokovnjak za tla. Zbrane je na začetku pozdravil župan občine, Branimir Strojanšek, glavne argumente proti umestitvi predlaganega odseka od Velenja do avtoceste v Šentrupertu pa je povzel Jure Radišek iz civilne iniciative. Ta je opozoril, da je v poletnem času bilo izdano poročilo vladne medresorske komisije, ki je odsvetovala potek hitre ceste na Šentrupert in predlagala obnovo in razširitev obstoječe regionalne ceste Velenje – Arja vas. »S tem, ko je komisija tudi uradno zavrnila traso na Šentrupert, so bili potrjeni vsi argumenti civilne iniciative, ki o neustrezni umestitvi trase na Šentrupert, opozarja že od leta 2007. Veseli nas treznost te odločitve in odločna drža tistih, ki se niso pustili zlomiti pod pritiski velenjskega lobija«.

Na dejanske izgube kmetijskih zemljišč, ki bi jih zahtevala izgradnja hitre ceste mimo Braslovč, je ponovno opozoril Borut Vrščaj. »Razvidno je, da je bila metodologija vrednotenja vplivov ceste na kmetijska zemljišča zgrešena in površna. Ta površnost bi nas lahko stala več kot 400 mio evrov. Dejanske izgube kmetijskih zemljišč na trasi presegajo 100 ha od tega večinoma najboljših kmetijskih zemljišč«.

Plut je navzočim predstavil, da je problem Braslovč in izgub kmetijskih zemljišč na tem območju globalen problem, saj število prebivalcev našega Planeta strmo narašča, medtem ko se razpoložljiva in za kmetijstvo primerna območja hitro zmanjšujejo. »Slovenija je tik pod vrhom po pozidavi kmetijskih zemljišč v Evropi. Njena samooskrba je porazna, ostaja nam zgolj okoli 800m2 njiv na prebivalca in strateško nujno ter iz vidika prehranske varnosti prebivalstva bi bilo povečati obseg njiv vsaj na nivo iz leta 1991«. Dodaja, da so prizadevanja za ohranitev kmetijskih zemljišč v Braslovčah zgled delovanja civilne družbe nasploh in jo kot tako podpira.

Sklep okrogle mize je bil, da naj država ukrepa in poskrbi za uresničevanje zahtev civilne iniciative, stroke in vladne komisije ter sprejme uredbo s katero se dokončno prekinejo postopki na predragi, potratni in neučinkoviti trasi na Šentrupert. V samem zaključku omizja je bila izražena tudi želja po razkritju špekulativnih nakupov več kot 60.000 m2 zemljišč na trasi 3. razvojne osi, ki so jih pokupili »pomembni ljudje« iz Velenja.

Kdor podpira CI Braslovče, naj pritisne gumb Podpiram.

Saturday 5 November 2011

8. november v Braslovčah: okrogla miza o umeščanju odseka 3. razvojne osi med AC-A1 in Velenjem

Občina Braslovče (marked red) on map of the mu...Image via Wikipedia
Spoštovani obiskovalci spletne strani CI Braslovče,

obveščamo vas, da bo v torek, 8. novembra, ob 11:30, v prostorih občine Braslovče okrogla miza o umeščanju odseka 3. razvojne osi med AC-A1 in Velenjem in njegovih vplivih na okolje in prostor.


Na okrogli mizi bodo navzoči: 
  • dr. Dušan Plut, redni profesor na oddelku za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, okoljevarstvenik in programski podpornik gibanja za TRS
  • dr. Borut Vrščaj, predstavnik agronomske stroke in pedolog
  • civilna iniciativa Braslovče
  • predstavnik občine Braslovče
Vabljeni!

Kdor podpira CI Braslovče, naj pritisne gumb Podpiram.


Enhanced by Zemanta