Tuesday 22 November 2011

V civilni iniciativi Braslovče ponovno opozorili na neučinkovit in predrag odsek hitre ceste Velenje - Šentrupert

Tokrat so na sestanku v Braslovčah argumentom civilne iniciative prisluhnili predstavniki SMS-Zeleni. Pritrdili so izjavam civilne iniciative, da je predlagani odsek hitre ceste mimo Braslovč slaba rešitev, saj ne bi zagotavljal učinkovitega servisiranja prebivalstva in gospodarstva ob tretji razvojni osi, za kar bi bilo ustrezneje izbrati povezavo Velenje – Arja vas. Tako bi tudi ohranili 100 ha kakovostnih njiv v Savinjski dolini, preko katerih je predvidena sedanja trasa, in žrtvovali manj vredne kisle travnike ter gozd skozi Ložniško gričevje. 

Ob omembi cene 14-kilometrskega odseka mimo Braslovč, katera je sprva znašala 198 milijonov, bila letos »povišana« na 380 milijonov, ob upoštevanju vseh tveganj pa bi presegla 450 milijonov, je ekonomist Vili Kovačič podal primerjavo z izsiljeno postavitvijo dodatnega bloka TEŠ6, ki se je od začetnih 600 milijonov podražil že na milijardo in pol! Poslanec in kandidat  stranke Andrej Magajna je opozoril, da je v obeh primerih mogoče zaslediti vzorec, po katerem se skuša prikazati oba projekta kot »že zgrajena« in to ne glede na ceno, čeprav bi lahko izbrali mnogo cenejše možnosti, kot sta trasa Velenje - Arja vas in optimizacija blokov 4 in 5. 

V času krize in povečevanja državnega dolga bi tako potratna projekta še dodatno obremenila davkoplačevalce, zato naj se pri tem država odloči po načelu dobrega gospodarja in izbere učinkovitejše rešitve in premišljene investicije, je bil zaključek srečanja.  
Enhanced by Zemanta

No comments: