Friday 21 March 2008

Sporočilo za javnost Civilne iniciative Braslovče

Civilna iniciativa Braslovče zahteva korektno in ponovno vrednotenje predlaganih tras hitre ceste znotraj 3. razvojne osi.

Braslovče, 21. marec 2008. Na Ministrstvu za okolje in prostor je bil 20.3. sestanek glede 3. razvojne osi, ki ga je sklical minister za okolje in prostor Janez Podobnik. Vabljeni so bili vsi župani občin, skozi katere razvojna os poteka, prisotne pa strokovne ekipe Ministrstva za okolje in prostor in Ministrstva za promet. Na lastno pobudo smo se smo se sestanka udeležili predstavniki civilnih iniciativ vzdolž trase hitre ceste na 3. razvojni osi. Predstavljena je bila nova različica trase, ter pripombe, ki so bile pri njeni izdelavi upoštevane. Pri tem pa ni bilo slišati nobenih argumentov ali pojasnil, zakaj so bile posamezne pripombe upoštevane ali ne. Izdelovalci projekta so vse pripombe gladko zavrnili večinoma z utemeljitvijo, da je vrednotenje tras pač pokazalo, katera varianta je najboljša. Novo traso so imeli priložnost komentirati tudi župani. Priložnost smo dobili tudi predstavniki civilnih iniciativ.

Predstavniki Civilne iniciative Braslovče smo zastopali stališče civilne iniciative, ki ugotavlja da predlagana trasa še vedno poteka po najboljši kmetijski zemlji, saj je odsek od Šentruperta do Preserja nespremenjen. Popravljena varianta je še dražja od prvotne, ki je tudi bistveno dražja od vzhodnih variant ter od trase od Velenje - Arja vas. Ministru in vsem prisotnim smo tudi povedali, da smo opravili analizo vrednotenja prvotne trase, v kateri ugotavljamo, da je bilo vrednotenje tras opravljeno slabo. Izrazili smo tudi naše prepričanje, da bo korektno vrednotenje pokazalo, da je trasa do Arje vasi bolj ugodna od prvotno predlagane in njenih najnovejših popravkov. »Še naprej bomo opozarjali na nesmisle in na neracionalno trošenje proračunskih sredstev. Slabo in zavajajoče vrednotenje tras pri gradivih ministrstva je očitno in dokazljivo. Iz izvajanj predstavnikov ministrstva pa je jasno razvidno, da argumenti pri presoji predlaganih tras ne štejejo in da ministrstvo konstruktivnih pripomb in predlogov civilne iniciative ne namerava upoštevati,« je po včerajšnjem sestanku na ministrstvu povedal član Civilne iniciative Braslovče Žan Pižorn, ki je še povedal, da »civilna iniciativa preučuje tudi možnost ovadbe, saj ministrstvo noče odstopiti od nadaljnjega slabega in zavajajočega vrednotenja predlaganih tras.«

Civilna iniciativa Braslovče, ki že vse od svoje ustanovitve ugovarja predlagani trasi hitre ceste, združuje občane Braslovč, zainteresirane za razvoj in kakovost življenja v občini. Projekt 3. razvojne osi ocenjujejo kot potreben za razvoj Slovenije. Smo pa enotno zoper njegovo umestitev, saj je Celje, predviden center tretje osi, s tako predlagano traso izključeno. Poleg tega bi uveljavitev predlagane trase izrazito zmanjšala kmetijske površine, ob hkratnem povečanju prometa. Z nadvozi in ograjami bi dodatno načeli naravovarstveni, turistični in estetski potencial občine, razklali bi jo na tri dele, degradirali prostor, razvrednotili zemljišča in objekte. Skozi občino namreč že sedaj potekata dve vzporedni cesti na jugu ter že obstoječa Štajerska avtocesta. Predvidena trasa hitre ceste ne prinaša nobenih koristi. Civilna iniciativa zato zahteva, da se trasa umesti na osi Velenje Arja vas. S strani pristojnega ministrstva pa zahteva ponovno vrednotenje tras.


Zanimivo in zgovorno pa je tudi to, da na sestanku ni bilo župana Občine Braslovče ali njenih predstavnikov.

Civilna iniciativa Braslovče

Dodatne informacije: cibraslovce@gmail.com

No comments: