Thursday 20 March 2008

Poziv g. Marku Balantu, županu občine Braslovče

Civilna iniciativa Braslovče

nepolitično interesno združenje krajanov občine Braslovče


g. Marko Balant, župan občine Braslovče

Braslovče 22

3314 Braslovče


Spoštovani župan

Občani občine Braslovče vas pozivamo, da glede umeščanja 3.razvojne osi upoštevate voljo občanov, ki je bila sprejeta s sklepom občinskih svetnikov na seji občinskega sveta dne 22.11.2007. Pozivamo vas, da ne uveljavljate svoje osebne volje ali volje vaše politične stranke. Za lažje zastopanje stališča občinskega sveta vam podarjamo publikacijo, v kateri smo zbrali najbolj tehtne argumente, ki nakazujejo, zakaj umeščanje hitre ceste skozi našo občino ni racionalno in ni utemeljeno.

Slovenija načrtuje hitro cesto (HC) 3. razvojne osi med mejo z R. Avstrijo in avtocesto A1. Kot najboljša trasa med Velenjem in A1 je bila na podlagi študije podjetja Urbis predlagana varianta F2 med Velenjem preko Braslovč do Šentruperta. F2 je v študiji za dve točki bolje ocenjena kot varianta F6, ki direktno povezuje Velenje z Arjo vasjo.

Trasa F2 deli enoten bivalni prostor občine Braslovče in s tem tudi prebivalce. Poteka po najboljših kmetijskih zemljiščih, je daljša od »druge najboljše« F6, poteka preko zapletenih geomorfoloških struktur, izgradnja bo zahtevala tri predore, dva viadukta in nekaj vkopov. Gradnja bo dražja od drugih tras, sama hitra cesta po zahtevna za vzdrževanje.

Prepričani smo, da je trasa F2 predlagana na podlagi napačnega, pomanjkljivega in metodološko zgrešenega vrednotenja, kar potrjujejo tudi ugotovitve recenzentov in revizorjev, ki so jih najele državne ustanove. Zaradi tega prebivalci občine Braslovče traso v celoti zavračamo, saj bi bil naš bivalni prostor na podlagi te napačne umestitve zaznamovan za vedno.


Priložena publikacija izpostavlja le nekaj nedoslednosti, napačnih interpretacij in pomanjkljivosti.

Prosimo vas, da se po svojih močeh zavzamete za resnično celovito in korektno primerjavo tras med Velenjem in avtocesto A1, ter s tem izvedbo optimalna trase hitre ceste, ki jo potrebujejo vsi.

Skrajni čas je, da v Sloveniji prenehamo za slabim načrtovanjem, ki ima za posledico izjemno drage, okoljsko in prostorsko nesmotrne rešitve, ki za lokalno prebivalstvo in davkoplačevalce postajajo breme.

V kolikor na jutrišnjem sestanku v Ljubljani in ob vseh naslednjih nastopih ne boste uveljavljali volje občinskega sveta oz. občanov Braslovč, bomo našli zakonito in legalno pot, da vas spomnimo na vašo dolžnost.

Braslovče, 19.03.2008

Za CIB:

Janko Perger

Štefan Obal

Domen Marovt

Franc Kralj

Jolanda Šporn

Boris Jeseničnik

Stane Hruševar

Andreja Jelen

No comments: