Friday 12 April 2019

Odbor za infrastrukturo na 3. razvojni osi



Člani parlamentarnega Odbora za infrastrukturo so danes, 12. aprila 2019, obiskali Spodnjo Savinjsko dolino, kjer so si poslanci ogledali odsek dela 3. razvojne osi. Na terenski seji so si ogledali traso F2-2 in regionalno cesto Velenje - Arja vas.

Na lastne oči so se prepričali o prekomernem vplivu na kmetijske površine, o slabi prometni učinkovitosti in o nesprejemljivem rušenju domačij, ki bi trajno razselili 150 prebivalcev Podgore.

Krajani vasi Podgora so bili razočarani nad dejstvom, da jih ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek ni obiskala, čeprav jim je obisk lani jeseni obljubila.

Poslanci različnih poslanskih skupin so izrazili začudenje nad nespametnim umeščanjem državne hitre ceste, ki zaradi velikih in nepotrebnih stroškov spominja na toliko drugih infrastrukturnih objektov (TEŠ 6, Šentviški predor ipd.).

Sklicatelj terenske seje Aleksander Reberšek (NSi) je izpostavil ključne značilnosti trase F2-2, ki zahtevajo pozornost. Trasa F2-2 je od drugih dražja za 200 mio, uničuje preveč kmetijske zemlje, je prometno neučinkovita in tudi ne povezuje sosednjih mest - Celja in Velenja. Država bo 3RO financirala sama, ker ne spada med evropske prioritete.

V sklepu je poudaril, da je potrebno izbrati tisto traso hitre ceste, ki bi bila zgrajena najhitreje in kjer država ne bi porabila vsega denarja. Na gradnjo namreč čakajo še ostali odseki do Bele Krajine, Koroške in rekonstrukcije regionalnih in lokalnih cest.

Kdor podpira prizadevanja za cenejšo in hitreje izvedljivo hitro cesto do Koroške, naj pritisne gumb Podpiram.

No comments: