Tuesday 28 June 2016

Iz Dela: Likanje ceste mimo Braslovč

V torek, 28. junija 2016 je v Delu izšel članek z naslovom Likanje ceste mimo Braslovč, kjer novinar opisuje spremembe, ki jih predlagatelj (MOP, s pomočjo DARS-a) predlaga in jih namerava predstaviti v kratkem.

Vse opisane spremembe: nov priključek, zožanje cestišča, eno počivališče manj in pokrit vkop ne za državo ne za Braslovče ne predstavljajo nobene razlike.

Zakaj?
Še vedno je predlagana trasa:
- trikrat dražja od tiste proti Arji vasi (mdr. ker ima tri predore in po novem tudi pokrit vkop),
- neskladna s Strategijo prostorskega razvoja Slovenije (ker ne povezuje Velenja in Celja) in Strategijo razvoja prometa v RS (ker ustvarja nov koridor, obstoječo cestno mrežo pa zanemarja),
- prometno neučinkovita (ker večina prometa poteka med Velenjem in Celjem),
- in potratna do kmetijskih zemljišč (ker močno zmanjšuje pridelovalno sposobnost na visoko donosnih ravninskih zemljiščih).

Zaradi napak pri vrednotenju (tukaj in tukaj) predlagana trasa pomeni odmik od ciljev 3RO. Pomeni tudi veliko tveganje odmika gradnje proti Koroški:

  • Sprejem odločitve za F2-2, v kolikor bi se vseeno uspela prostorsko umestiti, bi pomenil veliko porabo srednjeročno razpoložljivih sredstev DARS-a, ocenjena vrednost je namreč preko 300 milijonov evrov. To pomeni manj razpoložljivega denarja za odsek proti Koroški ali počasnejše izvajanje naložbe. 
  • Gradnja F2-2 je tehnično zahtevna in dolgotrajna, kar je tudi tveganje odmika gradnje proti Koroški. 


Kako bi lahko izgledala vizija razvoja 3RO na severnem delu, preberite tukaj.

Ministrstvo za okolje in prostor očitno vodi postopek za tisto traso, ki je po volji Mestne občine Velenje in z njimi povezanih oseb, na škodo vseh državljanov RS. Žalostno, res.

Kdor podpira CI Braslovče, naj pritisne gumb Podpiram.

No comments: