Wednesday 25 May 2016

Javni denar in DARS

Pripenjamo besedilo 86. redne seje Vlade RS, v katerem je videti, kako Republika Slovenija za DARS jamči posojilo pri EIB. Izbira tras in plačilo izgradnje ni samo stvar DARS-a, to se tiče vseh davkoplačevalcev.

Vlada določila besedilo Predloga zakona o ratifikaciji Poroštvene pogodbe med Republiko Slovenijo in Evropsko investicijsko banko  
Vlada RS je določila besedilo Predloga zakona o ratifikaciji Poroštvene pogodbe med Republiko Slovenijo in Evropsko investicijsko banko (avtoceste IX), sklenjene v Ljubljani 18. aprila 2016 ter ga predloži Državnemu zboru Republike Slovenije. 
Sprejem zakona o ratifikaciji poroštvene pogodbe med Republiko Slovenijo (RS) in Evropsko investicijsko banko (EIB) za posojilo DARS, najeto pri EIB v višini 145 mio EUR, bo omogočil črpanje posojila in s tem izgradnjo avtocestnega odseka Draženci – Gruškovje, izgradnjo polnega avtocestnega priključka Šmarje – Sap, investicije v posodobitev in nadgradnjo elektro strojne opreme, ITS opreme, opreme kontrolnih centrov ter izvedbo ukrepov za povečanje prometne varnosti. Eden izmed bistvenih pogojev za črpanje posojila EIB je namreč uveljavitev poroštvene pogodbe.  
Skladno s poroštveno pogodbo je najvišja obveznost RS kot poroka omejena na 174 milijonov EUR, poroštvo pa se uveljavlja s pisnim pozivom, če DARS na podlagi pisnega poziva EIB ne poravna veljavne zapadle obveznosti. V primeru unovčitve poroštva bi RS izpolnila veljavno finančno obveznost, hkrati pa bi ta sredstva nadomestila z unovčenjem regresne pravice, ki bo določena v pogodbi o načinu in pogojih zavarovanja poroštva RS med RS in DARS.


Kdor podpira cenejše trase hitrih cest, naj pritisne gumb Podpiram.

1 comment:

FRAN said...

V kolikor je cenejša trasa pogojena z uničenjem rodovitne kmetijske zemlje (ni močnadomestiti) potem za mene ni več vprašanj, dilem. Vse ostalo se lahko na novo pozida (hiše, poslopja).