Wednesday 27 February 2013

Iz Financ: Napaka je s fiktivnimi projekti reševati brezposelnost in gradbeništvo

Bus station Ljubljana and the building of the ...
Bus station Ljubljana and the building of the Ljubljana Railway Station in the background (Photo credit: Wikipedia)
V današnjih Financah je na strani http://www.finance.si/8334561/Intervju-Napaka-je-s-fiktivnimi-projekti-re%C5%A1evati-brezposelnost-in-gradbeni%C5%A1tvo?src=pj270213 objavljen intervju s Stankom Polaničem iz SGP Pomgrad, ki je tik pred odhodom v pokoj.
Preberite si njegovo razmišljanje o infrastrukturnih projektih, kot je 3. razvojna os.

Je Pomgrad usposobljen za gradnjo infrastrukturnih projektov, ki naj bi jih država začela graditi? 

Smo usposobljeni, da sodelujemo pri infrastrukturnih projektih. A moram opozoriti, da v Sloveniji delamo veliko napako, ker želimo z ekonomsko fiktivnimi infrastrukturnimi projekti reševati vprašanja brezposelnosti, posledično pa tudi gradbeništva. Tretja razvojna os oziroma avtocestna povezava Koroške z Belo krajino je eden izmed takšnih projektov. Tu ni nobene ekonomske logike. Do Velenja potrebujemo dobro cesto, ne pa avtoceste, in Belo krajino moramo povezati z Novim mestom, in sicer s predorom, da bodo Belokranjci tudi v slabem vremenu lahko prišli do Novega mesta in nato po avtocesti do Ljubljane. Govorimo o milijardi evrov, potrebnih za tretjo razvojno os, ampak s 150 milijoni lahko zadevo uredimo enako učinkovito. Če želimo res nekaj narediti, bi morali razmišljati o novem tiru za hitro železnico Ljubljana-Celje, da se izognemo Zidanemu Mostu in progo skrajšamo za okoli 50 kilometrov. S tem bi postali zelo konkurenčni, za ta projekt bi dobili tudi potrebna evropska sredstva. Prepričan sem, da bi dobili celo soinvestitorja. Zgrešeno je pa razmišljanje o sanaciji zdajšnje železniške proge po dolini reke Save, za kar bi potrebovali 1,8 milijarde evrov. Za eno milijardo moramo narediti celotno novo progo do Celja.

...

Ne pozabite pa, da če bodo tujci vlagali v naše projekte, bo to narejeno za ekonomsko sprejemljivo ceno. Slovenci namreč ogromno stvari delamo po ekonomsko povsem nesprejemljivi ceni.

Na primer? 
Cena za TEŠ 6 je takšna, da se je glavobolu nemogoče izogniti. Slovenija bi morala tem lažnivim kljukcem iz Šaleške doline povedati, da nas že 40 let farbajo z zalogami premoga, stroškovno ceno izkopa premoga, ceno energije ... Mi pa to le poslušamo in jim vsako leto plačujemo račune.

Kdor podpira CI Braslovče, naj pritisne gumb Podpiram.
Enhanced by Zemanta

No comments: