Monday 20 December 2010

Knjiga Med državo in občino

Predstavljamo vam knjigo Med državo in občino, ki smo jo leta 2010 pripravili v društvu Preboj.

Med državo in občino


Vsebina uvod
Knjiga je študija vrednotenja državnih prometnih posegov s stališča lokalne koristnosti. Namenjena je državni upravi, lokalnim skupnostim, prostorskim in prometnim načrtovalcem ter lokalnim pobudam oziroma zainteresirani javnosti. Namen študije je predstaviti različne interese strank pri izgradnji prometne infrastrukture, povečati razumevanje tematike, zbližati poglede in izboljšati vplive državnih prostorskih načrtov na lokalnem nivoju.

Vsebina
  • Državni upravi je namenjeno poglavje o prometni politiki, oblikovanju ciljev prometnih povezav, vključno z alternativami in kako z vključevanjem javnosti povečati sprejetost državnih prostorskih načrtov.
  • Občinam je namenjena vsebina o modelih lokalnega razvoja, različnih pogledih na lokalno koristnost in o mediiranju med splošnejšimi državnimi cilji in konkretnimi lokalnimi zahtevami.
  • Lokalne pobude lahko izvedo, kakšen način delovanja organizirane javnosti je uspešen in kako učinkovito posredovati svoje zahteve. Izpostavljen je zanimiv primer dobre prakse iz Južne Tirolske.
  • Projektantom je namenjen del o usklajevanju sektorskih stališč, o metodologiji vrednotenja DPN ter o povezavi med načinom poselitve in prometnim sistemom. 

Nastanek
Študija obsega sedem poglavij, kjer so zbrana mnenja trinajstih ljudi, ki iz različnih vidikov poznajo omenjeno temo. S primerjavo teh stališč dobite vpogled v načrtovanje državne prometne infrastrukture in njen vpliv na lokalne skupnosti.

Povabilo k branju
Poiščite knjigo v večjih knjižnicah ali na spletni strani Inštituta za politike prostora. Vabljeni k branju!

No comments: