Thursday 6 December 2007

Trasa ne sme rušiti naselij in uničevati okolja
Civilna iniciativa Šaleške doline objavila odprto pismo nosilcem gospodarskopolitičnega in družbenega življenja, "prebudili" so se tudi v Šmartnem ob Paki

"Čeprav se je v delu javnosti ustvarila slika, kot da gre za skupino ljudi, ki nasprotuje razvoju in tretji razvojni osi, moramo povedati, da predstavljamo vse krajane vzdolž predlagane trase, ki ne želijo nič drugega, kakor da jim hitra cesta ne bi v celoti onemogočila življenja v krajih, kjer živijo," so v odprtem pismu najodgovornejšim nosilcem gospodarskopolitičnega in družbenega življenja Šaleške doline zapisali člani Civilne iniciative Šaleške doline. V tem času, ko je po prvih obravnavah predvidene trase tretje razvojne osi zavladalo v Šaleški in Savinjski dolini nekakšno zatišje, je to novo opozorilo načrtovalcem trase k novemu premisleku. Oglasili so se tudi občani v Šmartnem ob Paki. Ta občina je sicer sprejela načelno soglasje k predvideni trasi, vendar je skupina občanov prejšnji teden ustanovila civilno iniciativo, ki nasprotuje predvideni trasi skozi to občino.

50-let žrtvovanja za energijo

V Civilni iniciativi Šaleške doline vztrajajo, da je predložena trasa v celoti neustrezno umeščena v prostor in je okolju in ljudem neprijazna. Zato zahtevajo, da morajo načrtovalci upoštevati stališča krajanov vseh krajevnih skupnosti, po katerih bi trasa potekala, ne sme ustvarjati novih nasprotij med ljudmi in krajevnimi skupnostmi. Menijo, da mora največji del trase potekati po tunelih in vkopih in mora biti primerno oddaljena od naselij in zaselkov, ne sme biti moteča za tamkajšnje prebivalstvo. Zato se mora izogibati rudarskim ugrezninam. "Menimo, da si je Šaleška dolina z dosedanjim 50-letnim žrtvovanjem, vse za potrebe slovenske energije, zaslužila pokritje dodatnih stroškov priprave terena za takšne rešitve," so zapisali v pismu in še, da mora biti poleg gospodarskega učinka, ki ga od hitre ceste pričakuje gospodarstvo Šaleške doline, prisotna tudi vpetost hitre ceste v turistični razvoj doline. Ob upoštevanju njihovih predlogov, so zapisali, ne bo treba rušiti stanovanjskih in gospodarskih objektov, manj bo viaduktov, več neokrnjene narave. Civilna iniciativa od ministrstva za okolje in prostor tudi pričakuje jasno in nedvoumno pojasnilo o načrtih Avstrije o možnostih nadaljevanja ceste tretje razvoje osi od Holmca dalje proti severu.

Šmartno ob Paki: "Kitajski zid"

Člani civilne iniciative v Šmartnem ob Paki pa opozarjajo, da o tako pomembni zadevi ni bilo zborov vaških skupnosti, da bi ljudje lahko izrazili svoja mnenja, več kot 300 podpisov občanov pa kaže, da še zdaleč ni res, da se ljudje s predvideno traso strinjajo. Med več pripombami na predvideno traso je za člane civilne iniciative najpomembneje, da bodo izgubili deset odstotkov površine občine, ogrozili podtalnico, trasa je nesprejemljiva tudi z naravovarstvenih in turističnih pogledov, ponovili so tudi, da bi ob taki ureditvi, kot so jo predlagali načrtovalci, v Šmartnem ob Paki postavili "Kitajski zid".

FRANC KRAMER

1 comment:

braslovčan said...

"Po Koroškem in Štajerskem se dvigujejo glasovi mladih in starih proti cesti, po vaseh zborujejo lastniki njiv in mejaši potočkov, v občinskih središčih, ki so marsikje le peščica hiš ob kakšni luži, modrujejo občinski možje in bolj ko občinska uš potuje iz brade enega v brado" ...je zapisal v članku Vkopani objavljenem v Delu, četrtek 6.12.2007 novinar Brane PIANO.

Že res, da v demokratični družbi lahko vsak izrazi svoje mnenje, čeravno pa poimenovanje Braslovč z " peščico hiš ob kakšni luži" ne samo, da je neprimerno, temveč tudi žaljivo. Nenazadnje so Braslovče občina s tremi jezeri, kar je nenazadnje tudi edinstveno v Sloveniji. Globoko sem razočaran nad takšnim pisanjem in verjetno nisem edini.

Braslovčan