Monday 5 June 2017

Od glavobola do trajnostnega razvoja

Korošci! Ob današnjem zborovanju »Koroška vstaja-HOČ´MO CESTO!« vam kolegi iz Savinjske doline pošiljamo par misli.

Obe regiji imata nekaj skupnih značilnosti. Obe sta podpovprečno razviti, v obeh imamo dovolj gozdov in premalo njiv, tovarne v obeh se odpirajo in zapirajo in v obeh se prebivalci trudimo preživeti s tistim, kar imamo.

Oboji tudi spremljamo, kaj se dogaja v državi. Vidimo Magno, ki jo postavljajo prav na obdelovalno zemljo, kar utegne celo preprečiti sicer dobrodošlo investicijo na Štajersko. Vidimo 2. tir, ki je zaradi izbora trase že desetletja obsojen na predrago investicijo in s tem povezane zaplete. Izvor opisanih težav je v umeščanju v prostor.

Pišemo vam zaradi 3. razvojne osi. Dobro se spomnimo vstaje leta 2007 na Koroškem in v Savinjski dolini zaradi projekta brez lokalne podpore. Zakaj ste protestirali na Koroškem, veste sami. Na Savinjskem smo protestirali proti napakam in poneverbam v študiji variant, ki so botrovale izboru trase F2-2 med Velenjem in Šentrupertom. F2-2 ima največje negativne vplive in najvišjo ceno. Ni skrivnost, da so jo – tako kot TEŠ 6 - predlagali in glasno vzpodbujali v Velenju.

Očitane napake sta Vlada in Računsko sodišče odkrila leta 2011. Zbrani strokovnjaki iz treh ministrstev so takrat traso F2-2 odsvetovali in predlagali potek proti Arji vasi, ker bi hitreje in z manjšimi sredstvi zgradili hitro cesto. Logika za Koroško je enostavna: manj denarja se zapravi na jugu, več ga ostane za sever. Hitra cesta med Celjem in Velenjem bi bila že zgrajena, če ne bi šaleški lobi vztrajal pri nesprejemljivih stališčih.

V Savinjski dolini ne sprejemamo politično izsiljenih projektov po volji šaleškega lobija, ki za talce jemlje poštene gospodarske družbe, državljane in tudi vas. Zaradi slabih ali celo koruptivnih dejanj že pešata ekonomska in politična moč, ki so ju črpali iz Rudnika, Gorenja in TEŠ. Zaletavanje z glavo skozi zid se skoraj vedno konča z glavobolom.

Obveščamo vas, da zoper nesmiselno traso Velenje – Šentrupert poteka tožba na Upravnem sodišču. Sledila bo še na Ustavnem. Tožbe se vlaga z namenom, da se prihrani 200 milijonov. S tem denarjem se bo prej zgradila cesta do Koroške, in ne zgolj do Velenja, česar se zaradi omejenih sredstev upravičeno bojite. Kdaj bodo sodišča razsodila, ne vemo. Prepričani pa smo, da bodo sodbe v našo korist in v korist večine državljanov. Samo s preudarnim načrtovanjem lahko 3. razvojno od od Koroške do Bele Krajine res zgradimo.

Korošci! Vemo, da si dobro cesto zaslužite. In vi veste, da je trasa Velenje – Šentrupert najslabša rešitev. Premislite o nadaljnji brezpogojni podpori šaleškemu lobiju. V 10 letih vam ni prinesla nobenih koristi. Jih bo sedaj, ob njihovem zatonu?

Prijateljem na 3. razvojni osi,
Združene civilne iniciative Savinjske doline

Kdor podpira Združene CI, naj pritisne gumb Podpiram.

No comments: