Saturday 12 April 2014

Spodrsljaj ali prvoaprilsko norčevanje ministra Omerzela ?

View of a bridge at the Seiwa-en garden in the...
View of a bridge at the Seiwa-en garden in the Missouri Botanical Gardens (Photo credit: Wikipedia)
»Botanični vrt ali dobro gospodarstvo,« je dejal minister Omerzel 1. aprila 2014 v Velenju v izraz podpore trasi 3. razvojne osi med Velenjem in Šentrupertom. Tistega dne je minister po nekaj urah obedovanja v Velenju, brez posvetovanja s strokovnimi službami, izjavil, naj se trasa 3. osi od Velenja do avtoceste A1 premakne od trase F3b (s priključkom v Podlogu) na traso F2-2 (priključek Šentrupert). Minister s to izjavo začenja predvolilno kampanijo velenjskim politikom, ki ne zmorejo popraviti niti mosta na regionalni cesti proti Arji vasi.

Bralce in državljane naj spomnimo, da bi odsek proti Šentrupertu uničil 113 ha najboljših kmetijskih zemljišč samo v Savinjski dolini. Po Omerzelovo je to botanični vrt. Ali minister še ni slišal, da je kmetijstvo gospodarska panoga? Da je država v preteklosti investirala v izgradnjo namakalnih sistemov, komasacije, spodbude za povečanje proizvodnje za izboljšanje prehranske varnosti države?

Česa torej minister še ne ve, pa bi moral vedeti? Ne ve, da se ponovno vsiljuje dokazano predraga, kmetijstvu škodljiva, prometno neučinkovita varianta s priključkom v Šentrupertu, namesto, da se nadaljuje umestitev cenejše, »gozdne« in krajše variante na Podlog, z neposrednim priključkom do dvorišča Gorenja.
Eklatanten spodrsljaj ali prvoaprilsko norčevanje? Vsekakor s tem zagovarja naslednje:
  • da se izgradi 480 milijonov evrov drag 15-kilometrski odsek na Šentrupert namesto 2 km krajši in za 200 milijonov cenejši odsek na Podlog?
  • da s tem odsekom na Šentrupert za vedno uničil več kot 100 ha strnjenih, z namakalnimi sistemi opremljenih in dobičkonosnih njiv in hmeljišč v Savinjski dolini, namesto slabih zemljišč skozi gričevje in gozd na Podlog?
  • da financira nerentabilen odsek na Šentrupert, kjer investicija zaradi premalo prometa in visoke cene ne bo poplačana?
  • da se izbere odsek na Šentrupert zgolj za to, da se ne izbere tistega na Podlog.

Po pregledu dejstev so na zgornja vprašanja z odločnim NE (!) odgovorili vsi kmetijski ministri, nekdanji predsednik računskega sodišča, gradbena, planerska in kmetijska stroka, prebivalci Savinjske doline in verjamemo, da tudi drugi davkoplačevalci Slovenije. Spregledali so ministri za prostor in upajmo, da bo tudi Omerzel. 

Šentrupertsko varianto (F2-2) v prvi vrsti zagovarjajo velenjski poslanci z županom in drugimi povezanimi, ki imajo jasne interese. Njihova gorečnost nas spominja na podporo TEŠ 6. Na odziv članku o nakupih zemljišč na trasi 3. osi (Dnevnik, 23. september 2011) pa še čakamo.

Še beseda o sprenevedanju predstavnikov Velenja in predsednika uprave Gorenja: tudi varianta Podlog - Velenje pripelje tovornjake točno na dvorišče podjetja, le da hitreje, krajše in ceneje…

Minister, so Vas Šalečani potegnili za 1. april, le da tega (še) ne veste?

Kdor podpira CI Braslovče, naj pritisne gumb Podpiram.
Enhanced by Zemanta

Thursday 3 April 2014

Iz Večera: Traso imamo že od lani

V četrtek, 3. aprila 2014 je Večer objavil članek z naslovom: "Židan: Traso imamo že od lani", v katerem opisujejo, da je lani ministrstvo za infrastrukturo in prostor dobilo ukaz po umestitvi trase tretje razvojne osi, ne pa po spreminjanju trase.


Kdor podpisa CI Braslovče, naj pritisne gumb Podpiram.