Friday 29 July 2011

Iz Financ: Hitro cesto bomo plačali trikrat toliko kot avtoceste

International Money Pile in Cash and Coins

Image by epSos.de via Flickr

Finance v 29.7.2011 pišejo: "Severni del ceste na tretji razvojni osi bo stal skoraj milijardo evrov; vladi se po robu postavljata stroka in kmetijski minister Dejan Židan." 

Preberite celoten na povezavi:
http://www.finance.si/319576/Hitro-cesto-bomo-pla%E8ali-trikrat-toliko-kot-avtoceste?src=pj290711

Kdor podpira CI Braslovče, naj pritisne gumb Podpiram.


Tuesday 19 July 2011

Iz 24ur: Strokovnjaki treh ministrstev naj bi izbrano traso od Šentruperta do Velenja odsvetovali

Gradnja hitre ceste do Velenja se zapleta, še preden se je sploh začela. Strokovnjaki treh ministrstev naj bi v zaupnem poročilu izbrano traso od Šentruperta do Velenja odsvetovali. Ministra Vlačič in Žarnić pa zadeve ne želita komentirati.


Medresorska delovna komisija, sestavljena iz treh ministrstev, je bila sklicana v začetku aprila 2011. Svoje delo naj bi končala v mesecu dni od ustanovitve, vendar do sedaj poročila še niso predstavili javnosti. Vendarle pa so v javnost pricurljali neuradni podatki, da je komisija kritična do predlagane trase hitre ceste Velenje - Šentrupert. 


Kot je slišati v prispevku iz 24ur, naj bi vlada poročilo obravnavala v dveh tednih. 





Preberite članek na naslovu: http://24ur.com/novice/slovenija/hitre-ceste-sploh-se-niso-zaceli-graditi-zapleti-pa-ze-nastajajo.html


Kdor podpira CI Braslovče, naj pritisne gumb Podpiram.

Tuesday 5 July 2011

Za našo zemljo in za naš denar gre. Poročilo s shoda.


V Braslovčah so se 4.7.2011 zbrali župan Braslovč Strojanšek, poslanec Posedel, predstavnik Kmetijsko-gozdarske zbornice, Civilni iniciativi iz Braslovče in Šmartna ob Paki ter javnost.

Zbrani so poudarili, da zavračajo predlagano traso in pozivajo državo, naj predstavi rezultate Medresorske delovne skupine. Trasi med Velenjem in Šentrupertom očitajo preveliko ceno, slabo povezavo mest, prometno neučinkovitost in prevelike izgube kmetijskih površin.


Vlada RS je na seji 07.04.2011 ustanovila Medresorsko delovno skupino za evalvacijo dosedanjih postopkov pri prostorskem umeščanju državne ceste od priključka na avtocesti A1 pri Šentrupertu do priključka Velenje jug.
Naloga medresorske delovne skupine je evalvacija dosedanjih postopkov priprave strokovnih podlag za državni prostorski načrt in njihova ocena z gradbeno tehničnega, prometno ekonomskega, razvojno urbanističnega ter okoljskega vidika.
Vlada RS je Delovni komisiji določila 30-dnevni rok za dokončanje dela, vendar poročilo Delovne skupine še do danes ni objavljeno.

Sporočili so še, da se z aktivnim delom Civilne iniciative Braslovče in posameznikov ter iz strokovnih študij strokovnjakov iz različnih področij, nepravilnost in nesprejemljivost izbrane trase vedno bolj potrjuje.
Uničene kmetijske površine so iz začetnih 20 hektarjev, narasle na preko 100 hektarjev. Prvotna predračunska vrednost izgradnje hitre ceste, ki je znašala 198 milijonov eurov, pa je narasla do 400 milijonov eurov. 

Sporočilo bodo skupaj z zbranimi podpisi posredovali predsedniku vlade, g. Borutu Pahorju.

Poglejte in poslušajte medijske objave
Poročilo iz Dnevnika RTV: http://tvslo.si/predvajaj/dnevnik/ava2.109733747/ od 33. minute dalje.
in iz Radijskega dnevnika: http://tvslo.si/predvajaj/radijski-dnevnik/ava2.109733457/ od 16:35 dalje.

Kdor podpira CIB, naj pritisne gumb Podpiram.